Iridescent brick façade for the London TikTok
headquarters

In the London district of Farringdon, the Kaleidoscope is a building inspired by the colours and dynamics of its location. As the new British headquarters of the social media company TikTok, the cubical building structure has large working areas as well as a rooftop terrace of nearly 500 square metres, overlooking the Charterhouse Square and the neighbouring heritage-listed Smithfield Market Hall.

The façade following a strong grid pattern is a contemporary response of the architects to the historical context of urban development and is a link to the five- to seven-storey Victorian warehouses from the 19th century. At the same time, subtle nuances and iridescent glaze colours reflect the creativity of the neighbourhood. „The design team has invested a lot of time in order to develop a persistent but  nevertheless playful system of ceramic pilaster strips and lintels as rainscreen of the high-grade façade, with meeting the sensitive environment of the building. For the implementation, they closely collaborated with artists and craftsmen in the development, production and installation stages,“ states Daniel Moore, partner and project manager at PLP Architecture.

Extravagant colours and formats

A total of 22 different glaze colours from six colour groups were used for the rainscreen façade made of ceramic tiles: from daffodil yellow and wine red to turquoise blue and leaf green through to purple violet and khaki green. To obtain the kaleidoscopic effect, however, only one side of the pilaster strips was clad with coloured brick tiles so that the striking façade changes its appearance depending on the angle of view and time of day. The rest of the façade panels are designed in the unglazed natural shade of terracotta beige.

The development of the glaze colours in the in-house laboratory of Moeding was preceded by  several rounds of sampling with all parties involved, so as to match the colours harmoniously. Given the short construction schedule it was necessary to cut the tiles with only +/- 1 mm tolerance in the Low Bavarian Moeding-factory for obtaining an accurate joint pattern. In this way, the façade builder was able to install them directly in the façade element without the need of any further processing.

x

Related articles:

Issue 2021-03

Ceramics with history

For the facade design of the Museum of Bavarian History in Regensburg the architects from the Frankfurt-based firm of architects Wörner Traxler Richter drew inspiration from the surrounding Mediaeval...

more
Issue 2021-02 Wienerberger

Innovations for architects and design-savvy building owners

For architects and design-savvy building owners, Wienerberger has come up with some innovative products. Working together with the design studio F.?A. Porsche, the company has developed a new roofing...

more
Issue 2016-2

New city archives in Lucerne as a contribution to cultural identity

With the new archives building of the city of Lucerne, the Zurich-based firm of architects Enzmann Fischer Partner has realized an expressive building for administration and storage of the city’s...

more
Issue 2013-11

Integrative Children’s Day-Care Centre in Bad Nenndorf

Both the childcare concept and the architecture of the Integrative Children’s Day-Care Centre in Bad Nenndorf impress with their originality and sustainability. While the façade and roof constructed...

more
Issue 2017-1

New Bremer Landesbank building

Going beyond the grid-like façades that dominate inner cities nowadays, a modern headquarters for the Bremer Landesbank has been built in the historical old town of Bremen. With its multifaceted clay...

more