Award-winning brick architecture

Past meets modernity

Triangular, rust-red, historic: the public building in Barcelona cleverly combines today’s demands for monument protection and creative design. This public facility houses an adult education centre, a language standarization consortium and a hotel on a triangular plot in the Parliament district. Two of  the three sides of the site area defined by the heritage-listed frontage of the former Planell glass factory, built on Calle Anglesola in 1913.

The building makes use of the entire plot, acting as an intrinsic part of the urban landscape, although the triangular shape and the classified façades prevent it from occupying the entire site. The  programme is distributed across four levels which are set back from the south-facing heritage facade. The resulting atrium reconciles construction and heritage, improves the natural lighting for the  classrooms and provides a heat and sound barrier. This long, narrow courtyard is reproduced at the northern vertex, which exhausts the geometry but acts as a relational system between the  administrative uses of the building and the exterior.

Air circulation under natural conditions

The building section shows how it controls and manages the air under natural conditions. In winter, it is necessary to control heat loss due to air renewal, redeem the heavy internal load built up due to the inertia of the wall structure, and draw fresh air in from the atrium, which thus acts as a natural air recycle. In summer, the heat has to be dissipated by moving the largest possible volume of air and fresh air must be strictly natural, based on solar chimneys and caps that apply the Venturi effect. Cross-ventilation between the courtyards is ruled out by the programme and the need to avoid conflicting noises. The building therefore gives each strip of usage space a long structural break where the air circulates vertically, ‘pulled upwards’ in the chimneys by the power of the sun, which also give the building a silhouette and a distinctive, transparent materiality.

x

Related articles:

Issue 2021-06

Heritage-sympathetic conversion

The model example of the conversion of Gut Maarhausen, a country estate, shows how heritage-sympathetic refurbishment can succeed from design to realization. “Here, despite the conflicting priorities...

more
Comprehensive roof renovation for historical monument beside Regensburg Cathedral

Plain-tile roofing sets "natural red crown" atop erstwhile residence

Despite strict authenticity and material requirements, more and more private owners - not just in Regensburg - are showing a sense of responsibility for restoring and preserving historically valuable...

more
Issue 2010-03

Living in the Industrial Monument Grube Carl, Frechen

As part of a newly drawn up development plan for the area around the former briquette factory, its conversion was planned in close collaboration with the Rheinischen Amt für Denkmalpflege, the local...

more
Issue 2019-5

Renovation of a heritage-listed residential building

The City of Vienna chose a solar roof tile for a heritage-listed residential building. Absolute impermeability and preservation of the cityscape coupled with maximum energy efficiency: such were the...

more
Issue 2018-6

Schloss Fürstenau is recrowned

Schloss Fürstenau in Domleschg, Switzerland, has been wakened from its Sleeping Beauty slumber. Following extensive refurbishment, it now lives up to its heritage as the former residence of the...

more