Research Centre for Systems Biology in Magdeburg

The newbuild of the Research Centre for Systems Biology at “Otto von Guericke” University of Magdeburg is situated on a trapezoidal plot of land, which ruled out a classically orthogonal layout from the outset. With the help of a façade of facing bricks, it was nevertheless possible to create a calming, homogeneous architecture.

The building structure impresses above all with its form, colour and lines. The layout in the form of an irregular rectangle follows the trapezoidal shape of the plot. The homogeneous brick façade with a waterstruck brick in a greyish-brown, a special colour custom-made for this building, seems like a design clip that holds together the heterogeneous layout to form a compact building structure. Especially at the curves on the north side of the building, the hard-fired brick seems to lie over the building like a soft cloth. This impression is reinforced by light colour and the special texture of the waterstruck bricks. The special sizes individually manufactured in line with needs were the basis for the asymmetrical cubature of the brick façade. To realize the round, pointed and blunted corners of the building structure, the architects opted for around 3 000 special format bricks that were custom-made for the project. Around 85 000 bricks in the size 240 x 115 x 71 mm form the backbone of the façade.

x

Related articles:

Issue 2012-03

Education Centre Nyanza, Rwanda

The importance of clay brick as a material is clearly reflected in many different ways at the Education ­Centre built in Rwanda with 575 000 locally formed and fired bricks. Bricks have been used for...

more
Issue 2012-05

Respectful interplay of new and old at Hotel H10 Berlin

The four-star Hotel H10 is a successful example of the integration of modern architecture into a historical ensemble of buildings. With an eight-storey transverse building as the backdrop, Jan...

more
Issue 2013-11

Integrative Children’s Day-Care Centre in Bad Nenndorf

Both the childcare concept and the architecture of the Integrative Children’s Day-Care Centre in Bad Nenndorf impress with their originality and sustainability. While the façade and roof constructed...

more
Issue 2009-10

Integrated Research Centre at Syngenta Crop Protection AG

The integrated research centre at Syngenta Crop Protection AG in Stein, Switzerland, presents a striking architectural landmark against the flat landscape. The technical functionality and modernity of...

more
Issue 2009-08

Brick façade linking old and new

The Gebr. Heinemann Office Building at Brooktor Harbour in Hamburg‘s Speicherstadt, the historic warehousing district, was originally built as a five-storey warehouse and converted to a...

more